De antibiotische apocalyps – is die echt?

Antibiotica heeft de manier waarop we met ziektes omgaan helemaal veranderd. Elke infectie die een gevaar betekende, is nu een lachertje.

Wat is er mis?

Het probleem is dat antibiotica niet elke keer mag gebruikt hebben als we een infectie hebben, maar het moet gebruikt worden voor een zware infectie en we de antibiotica dus echt nodig hebben. Maar waarom?

Resistentie tegen antibiotica is het probleem vandaag de dag, omdat meer en meer mensen er gebruik van maken. Deze ontwikkeling veroorzaakt antibiotica resistente superbacteriën, en dit zorgt voor een epidemie vroeg of laat.

We hebben de neiging om te vergeten dat antibiotica een van de belangrijkste medische ontdekkingen zijn, tegenwoordig wordt antibiotica teveel gezien als koopwaar en té veel gebruikt wordt.

Dit is het probleem dat de media de antibiotica apocalyps noemt het is iets waar we ons zorgen over moeten maken als we willen dat onze soort nog meer dan 20 jaar overleeft.

Waarom gebeurt dit?

Afgezien van het intensief gebruik van antibiotica op mensen, wordt het probleem groter doordat het meeste vlees dat we eten behandeld is met antibiotica op een volstrekt willekeurige manier.

Om dieren in jammere condities te kunnen houden, om de prijzen laag te houden, krijgen ze antibiotica om geen infecties te krijgen, maar de mens eet dus die antibiotica, waardoor we nog meer weerstand ontwikkelen.

Elk jaar lijden meer dan twee miljoen mensen aan verschillende vormen van antibiotica resistente bacteriële infecties. Het is belangrijk te weten dat 20% van he hieraan overlijdt.

Wat is de worst-case scenario?

Wanneer de superbacterie op toneel verschijnt en we niks hebben om ertegen te vechten, net omdat we alles al gebruikt hebben tegen een bescheiden griepje, gaan we een helse epidemie tegemoet en we zullen er alleen maar op kunnen toekijken.

Vandaag de dag dreigen we in tijdsnood te komen, we moeten beseffen dat het gebruik van anitbiotica niet niets is.